Durerile articulare pot fi simțite cu adevărat în multe părți ale corpului (mâini, picioare, șolduri, genunchi, coloana vertebrală) și pot fi intensificate de factori de amenințare cum ar fi vârsta, greutatea, leziunile anterioare, suprasolicitarea, diverse alte afecțiuni medicale. Disconfortul poate fi continuu sau repetat, adesea articulația se poate simți cu adevărat rigidă (în special dimineața devreme), dureroasă sau umflată. Durerea poate restrânge capacitatea individului de a îndeplini sarcini tipice, iar disconfortul grav poate influența stilul de viață. Terapia disconfortului articular ar trebui să se concentreze nu numai pe durere, ci și pe funcțiile afectate (1).
Cine merge la un pericol mai mare de disconfort articular?
Persoanele care prezintă un pericol mai mare de disconfort articular sunt:
Citit De ce durerile articulare sunt atât de frecvente și ce putem face pentru a le reduce? Comanda site-ul
-
sunt mai în vârstă;
-
au avut de fapt leziuni anterioare la o articulație;
-
folosește în mod repetat o anumită articulație (activități mecanice);
-
ai inflamație articulară sau alte afecțiuni persistente;
-
aveți depresie, anxietate sau tensiune;
Pe parcursul evaluării, medicul specialist va analiza individul și va pune întrebări pentru a afla ce ar putea declanșa disconfortul. declanșează disconfortul. Pacientul trebuie să educe medicul cu privire la leziunile anterioare ale articulației, când a început disconfortul articular, care este istoricul familial de disconfort articular. Un examen al articulației afectate se va conforma cu siguranță, pentru a vedea dacă există disconfort sau dacă mișcarea este afectată. Medicul va încerca în plus să găsească semne de leziuni ale masei musculare, ligamentelor, ligamentelor.
Dacă este necesar, medicul poate cere persoanei să facă radiografii (pentru a vedea dacă există leziuni articulare, lichid în articulații, pinteni osoși sau diverse alte probleme) sau analize de sânge (ajut la validarea unui diagnostic și pentru a exclude afecțiunile care pot provoca durere) (1 ). În această postare, vă informăm care sunt cauzele, semnele și opțiunile de terapie pentru durerile articulare.
Aspecte periculoase pentru durerile articulare
Operele literare clinice precizează mai multe aspecte de pericol care preferă incidentul de disconfort articular, având ca rezultat deteriorarea articulațiilor și a sănătății persoanei. Variabilele de amenințare vitală pentru durerile articulare sunt următoarele:
-
Vârsta: un număr de tipuri de inflamații articulare sunt frecvente, în special în rândul persoanelor cu vârsta peste 40-50 de ani. Când vine vorba de osteoartrita, riscul de a se înființa ei crește odată cu vârsta, concretizându-se în mod specific în rândul persoanelor peste 65 de ani, datorită faptului că articulațiile slăbesc;
-
Sex: femeile sunt mai predispuse să dezvolte artrită reumatoidă, în timp ce bărbații sunt mai predispuși să creeze dureri de gută. Femeile au, de asemenea, un risc mai mare de a crea gonartroză (osteoartrita genunchiului) și osteoartrita mâinii. Bărbații au o amenințare mai mare de a dezvolta coxartroză (osteoartrita de șold);
-
dispoziție genetică: dacă un membru al familiei suferă de afecțiuni articulare, acest lucru crește amenințarea de a stabili tipuri specifice de inflamație articulară la indivizii înrudiți;
-
greutate: excesul de greutate este un element de pericol sistemic, în special la nivelul genunchiului. Grăsimea joacă un rol principal în declanșarea cascadei inflamatorii, datorită presiunii aplicate de greutate asupra articulațiilor. Medicii recomandă, de asemenea, că problemele cu greutatea pot declanșa artrita în articulațiile minuscule, cum ar fi cele ale mâinilor;
-
leziuni: accidentele și infecțiile sunt un pericol, luați în considerare afectarea articulațiilor și pot declanșa afecțiuni articulare la o vârstă fragedă. Reprezentanții contagioși pot fi infecții și bacterii. Articulațiile afectate sunt cel mai probabil să creeze inflamație articulară treptat decât cele neafectate;
-
anamneza medicală (deformări articulare): existența unor articulații defecte sau malformații poate spori amenințarea cu osteoartritei. Tulburările de aliniere a articulațiilor (reducerea inegalității brațelor sau picioarelor, tulburări fixe) și leziunile osteoarticulare (deplasări greșite, antrenament excesiv) pot declanșa aspectul bolilor la o vârstă fragedă;
-
ocupație și stil de viață: persoanele care au un anumit domeniu de activitate sau îndeplinesc o sarcină fizică sportivă continuă (care poziționează mult mai multe nevoi pe anumite articulații) trec la un pericol mai mare de a dezvolta boli persistente articulare, chiar și la o vârstă fragedă.
Dezvoltarea diagnosticului de disconfort articular
Se efectuează mai multe examinări pentru a detecta artrita sau artroza.
Evaluarea profesională a individului
Aderarea la este evaluată:
-
Simptomele și caracteristicile durerii: exact cum și când are loc durerea, care este perioada și intensitatea acesteia, tipul durerii, unde este localizată, unde iradiază, evoluția disconfortului și feedback-ul la tratament;
-
varietatea articulațiilor implicate;
-
răziuni sau infecții;
-
medicament asociat;
-
alte probleme de sănătate ale persoanei examinate.
Examene de laborator
Se efectuează analize de sânge pentru prețul sedimentării eritrocitelor, pentru a descoperi markeri de umflătură sau infecție, aspect reumatoid, evaluarea lichidului sinovial.
Evaluări imagistice
Razele X sunt printre cele mai utilizate tehnici. Artroscopia este o radiografie articulară pentru a identifica deteriorarea articulației, permițând imaginarea cartilajului și este utilizată în diagnosticul osteoartritei. Ecografia poate fi folosită pentru a arunca o privire asupra articulației, cartilajului din toate avioanele, ajută la diagnosticul medical diferențial al osteoartritei de la diferite alte boli osteoarticulare. Imagistica cu vibrații magnetice (RMN) este cea mai delicată metodă de detectare a unor boli articulare.
Terapia durerilor articulare
Disconfortul articular poate fi tratat pentru a ajuta individul. Adesea, disconfortul poate dispărea ca urmare a medicamentelor sau a exercițiilor simple. Alteori, disconfortul poate fi amplificat cu medicamente prescrise de un profesionist sau prin intervenție chirurgicală. Chiar aici sunt cele mai importante opțiuni de terapie!
Tratamentul disconfortului articular în casa dvs.
-
Aplicarea de comprese reci sau calde pe locul afectat, pentru o perioadă scurtă de timp, de câteva ori pe zi.
-
Exercitații: plimbare, exerciții cardio, înot, extindere. Este recomandat să vă informați medicul înainte de a începe un program de antrenament.
-
Scăderea în greutate: poate fi o tehnică de ameliorare a disconfortului, dacă este necesar să se minimizeze presiunea asupra articulațiilor.
-
Terapiile topice: sunt loțiuni sau geluri care se aplică peste zona articulației afectate.
Dacă aceste terapii nu ameliorează durerea, medicul poate sugera:
-
suport gadget-uri;
-
tratament fizic sau ocupațional: implică un program de sănătate și fitness care ajută la îmbunătățirea adaptabilității și la ușurarea disconfortului;
-
antidepresive: dacă disconfortul articular afectează somnul, se pot recomanda antidepresive;
-
depresoarele țesutului muscular: sunt recomandate pentru a trata spasmele musculare;
-
steroizi injectabili: calmează durerea și inflamația pe termen scurt. Sunt recomandate în special pacienților cu inflamații articulare și tendinite (3);
Terapii chirurgicale
Chirurgia poate fi o alegere dacă disconfortul articular este rezistent și nu se diminuează cu medicamente și antrenament. Există mai multe opțiuni medicale:
-
artroscopie: medicul face 2-3 incizii pentru a intra în articulație și folosește un artroscop pentru a repara cartilajul;
-
inlocuitor de articulație: dacă materialul cartilajului este uzat, articulația (șold, genunchi, umăr) poate necesita schimbarea. Îmbinarea sintetică poate fi realizată din metal sau plastic (3 ).
Probleme ale stărilor articulațiilor
Starea articulațiilor implică pierderea parțială sau completă a caracteristicilor articulațiilor în cauză, iar acest lucru are un impact puternic asupra stilului de viață și a calității vieții pacientului, indiferent de vârstă. În plus, dacă starea se înrăutățește în timp, disconfortul se poate amplifica și poate provoca, de asemenea, nevoi speciale semnificative.
Sugestii utile pentru menținerea sănătății și a bunăstării articulațiilor
Conceptele generale care garantează o calitate superioară a vieții unei persoane iau în considerare atât acțiunile de prevenire a accidentelor care pot provoca traume și boli cronice, cât și încurajarea unui stil de viață sănătos. Dacă executăm activități fizice, este mai potrivit să folosim instrumentele sportive ideale, să realizăm o colecție de antrenamente de încălzire, să revizuim și să evităm scenariile riscante care pot crea traume motorii (de exemplu, activități sportive în sezonul rece).
Dacă suferim de afecțiuni articulare, de asemenea minore, trebuie să folosim instrumente de susținere a articulațiilor, să evităm suprasolicitarea fizică și să realizăm antrenamente medicale sub supravegherea unui specialist.
Un mod de viață sănătos și echilibrat este susținut de o nutriție adecvată, aportul de vitamine și minerale, controlul greutății și elasticitatea corpului. Menținerea unui corp plin de energie se realizează cu ajutorul sarcinilor de întreținere, plimbări exterioare, verificarea poziției corpului și respectarea pauzelor pentru relaxarea articulațiilor atunci când se lucrează într-un birou.